Дунапрен или пенолатекс…а защо не и двете ?

Ще се опитам да Ви опиша разликите и предимствата на двата материала.  И двата вида се предлагат с различна плътност и мекота, но за пенолатекса се приема, че има много по-голяма трайност преди да се деформира. Напоследък на пазара се появиха по-модерни материали, с по-добри експлоатационни качества, като „мемори“ дунапрени, с по-висока цена от обикновенните, но дали да изберете тях или пенолатекса например е въпрос, на който е най-добре да си отговорите след като пипнете и двата материала.
Пенолатекса, който се предлага на нашия пазар е с различни по големина дупки, спрямо зоната на натовареност и това налага да бъде покрит с лист тънък дунапрен, защото при употреба дупките започват да личат върху плата, а това не е приятно. Пенолатекса обикновенно се поръчва по размер и дебелина и се заплаща на обем. Той е по-комфортен от дунапрена, но и по-тежък от него.
За някои възглавници като пълнеж се ползват дунапренови мленки или пенолатексови такива. Разликата и тук е основно в теглото. Дунапреновите се „сбиват“, но и лесно могат да върнат предишния си вид. Латексовите мленки като пълнеж не са подходящи за вертикално стоящи възглавници, защото поради тежината си стоят като „изсипани“, но пък като „легнали“ възглавници създават усещането за водно легло.
Има и един друг вид дунапренов дюшек от пресован млян дунапрен, който е много твърд и плътен и се ползва основно за матраци и седалки когато се цели твърда и неподлежаща на деформация седалка .

Вашият коментар

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.