Избор на плат

Знам, че избора на плат е трудна работа с оглед изобилието на пазара и ще се опитам да подскажа някои насоки, за които да мислите когато избирате плат, за Вашите калъфи. За цвят сега няма да говорим, защото този въпрос касае интериора и предпочитанията Ви, само искам да опровергая едно погрешно мнение, че тъмните цветове “не се цапат”. Напротив, на един тъмен фон всяка прашинка изпъква като на паспарту. Затова, ако това е единственото Ви основание да се стремите към тъмен цвят, по-добре изберете нещо друго, но ако искате тъмен цвят заради красотата му – изберете го смело. Материата може да бъде всякаква – от чист памук, лен, коноп, коприна до 100% синтетика , но аз Ви съветвам да изключите двете крайности и да се спрете на материя, която е смес от естествени и изкуствени влакна. Защо? Защото се поддържа по-лесно, не се свива при пране, не гори от случаен допир с цигара. Дали плата да пада тежко, ще е ефирен или плътен зависи от търсения ефект и Вашето усещане.

Десена е нещо, което е важно за работата на шивача, защото там има много неща, с които той трябва да се съобрази при кроенето на плата. Затова, когато си купувате плат, който изисква напасване на фигурите (райе, каре, медальони) имайте в предвид, че ще Ви е нужен повече плат. “Медальоните” се ползват по-рядко и не Ви съветвам да се спирате на тях, когато става въпрос за калъф, или поне не цялата мебел е добре да бъде облечена в плат на “медальони”.
Райето може да бъде по-ситно и ритмично и тогава е важно само дали е по дължина на плата или по ширината му. Но то може да бъде несиметрично, с голяма “стъпка”(стъпка е мотива, който се повтаря) и тогава може да е невъзможно да се ползва за някои случаи или да има голям преразход на плат. При подобни райета, често  не може да се постигне напасване, а разминати райета внасят хаос и стоят грозно. Затова бъдете внимателни при избора на плат на райе. Искам да Ви подсетя, че цветя или други фигури, подредени в редички също се смятат за райета и за тях се отнасят същите съображения.
При каретата нещата са сходни, понякога дори по-задължаващи като се има в предвид, че каретата са пресичащи се перпендикулярно райета, т.е. горния проблем умножен по две. Често карета, които изглеждат квадратни са едва забележими правоъгълници, което прави невъзможно идеалното им напасване при ушиването. Затова е необходимо  при избора на плата предварително да се помисли дали този десен е подходящ за точно този модел, които сме избрали.
Още две думи за материите. Има фабрично капитонирани тъкани, фини без вата и по-пухкави с един или два слоя вата. Тези тъкани са подходящи за калъфи за матраци и за направата на шалтета , понякога са много удачни и за калъфи на мека мебел.

Вашият коментар

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.